Skip to main content

Bygg ditt drömboende i ett fjällområde utöver det vanliga

Välkommen till Wikbacken i Åre Sadeln. Det är en unik plats som kännetecknas av gemenskap, vacker utsikt och en arkitektonisk harmoni utifrån natur och tradition. Åre Sadeln är redan ett av Åres mest populära områden genom sin unika placering högt uppe på berget med fjällens aktiviteter bokstavligen utanför stugknuten. Wikbacken blir ett område där man känner fjällmagin både inne och ute. Det finns ski-in och ski-out och området har till och med sin alldeles egna kälkbacke! Här har du möjlighet att koppla av i ditt drömboende och samtidigt få en gemenskap i en vacker miniby.
Vi erbjuder en paketlösning för tomt och hus med primärt tre olika hustyper som alla är anpassade för den bästa fjällupplevelsen. Fokus har lagts på naturmaterial, utsikt, mysiga gemenskapsutrymmen och praktiska detaljer som förenklar din fjällvistelse. Du har sedan alla möjligheter att skräddarsy boendet utifrån familjens behov och önskemål.
Låt drömmen bli verklighet i Wikbacken.
Området
  • 15 exklusiva tomter i bästa läge
  • Paketlösningar med tre olika hustyper
  • I vacker miniby med ski-in ski-out
I en fin sluttning i populära Åre Sadeln har Wikbacken ett alldeles strålande läge med utsikt över Åresjön och närhet till backe och längdspår,.
Glid rakt ut i backen
Wikbacken ligger i sydvästra delen av Åre Sadeln precis vid en brant vilket skapar en fri och vacker utsikt över Åresjön och Renfjället.
På eftermiddagen kan ni passa på att besöka Wikbackens kälkbacke. Kälkåkningen är en sport som funnits lika länge som skidåkningen i Åre och kälkbacken blir en plats att mötas och ha kul på. Alla åldrar kan uppskatta att susa ner för backen!
Svedje 1915, Jon Anton Thomasson, Gunnel Bosiö samt Tomas och Britta Thomasson. © Nils Thomasson/Jamtli.
Modern funktionalitet möter jämtländsk byggtradition
Husen som är unikt designade för Wikbacken har allt man kan förvänta sig av en modern bostad i fjällvärlden. Med generös volym, stora ljusinsläpp och en fasad som kommunicerar tradition är husen något utöver det vanliga.
Husen håller mycket hög standard. Inifrån husen upplevs naturen som ett konstverk genom de stora fönstren. Timmerpanelen är huggen från topp till rot vilket resulterar i att ytterväggarna blir mer oregelbundna och dynamiska i sin karaktär.
Välj den hustyp som passar bäst utifrån drömmar och behov. Du kan sedan i samråd med Forsgrens Timmerhus justera storlek, planlösning och materialval för att skapa ditt unika hem.
- I fjällvärlden är det viktigt att ha stor plats för skidkläder och pjäxor, vilket är tillgodosett i alla husen. I flera av husen finns också en separat skidentré med gott om plats för förvaring och tork. Stort relaxutrymme med bastu är också en självklarhet, liksom en öppen spis centralt placerad i storstugan.
Gunnar Svensson, arkitekt för Forsgrens Timmerhus
Wikbacken I
Huset är generöst utrustat för ett bekvämt boende och här finner du bland annat bastu, braskamin och ett exklusivt kök med köksö från Vedum. Materialen är genomgående av högsta kvalitet, med oregelbundet skiffer i entrén och exklusiva kakel i både badrum och kök. De vackra panoramafönstren släpper in mängder av ljus och ger samtidigt en oöverträffad utsikt. Som bonus i detta hus kan du välja att göra en separat uthyrningslägenhet eller skapa ett generationsboende.
Wikbacken II
Wikbacken II är ett vackert hus för en sluttande tomt. Huset har stora sociala rum med fina fönsterpartier och högt i tak på det övre planet. Stort kök med köksö, men ändå plats för ett stort matbord när ni samlar familjen under jul, nyår eller påsk. Här finns även ett master bedroom med ett dressing room och egen toalett med dusch. En trappa ned finns en generös skidentré, flera sovrum och ett allrum som kan vara en myshörna eller ett extra TV-rum för de yngre. Här finns även en generös relaxavdelning med bastu.
Wikbacken III
Wikbacken III har hämtat inspiration från vårt grannland Norge. Det har mer av en ”hyttekaraktär” än våra andra hus. Detta hus är i första hand tänkt för en plan tomt men kan anpassas till en sluttande tomt. I huset har vi samlat de flesta av sovrummen i den högre huskroppen. På övervåningen finns tre sovrum samt ett allrum medan du på nedervåningen hittar den väl tilltagna entrén som är anpassad för fjälliv samt relaxavdelning och ytterligare ett sovrum. Även i detta hus finns ett åtskilt master bedroom med tillhörande dusch, wc och dressing room. Huset har också ett mycket rymligt kök med köksö samt plats för ett stort matbord. Det finns även ett stort allrum med högt i tak och plats för en magnifik öppen spis.
Fjällarkitektur med anrika vackra detaljer
För att uppnå vår vision om Wikbacken som en egen by mitt i Åre Sadeln krävs en arkitektoniskt röd tråd och enhetlig karaktär som binder samman husen i Wikbacken. Arkitekturen i Wikbacken följer det gestaltningsprogram som Björnberget Åre tidigare tagit fram för Sadeln med till exempel naturnära färger och naturliga material. Därtill har ett antal arkitektoniska riktlinjer lagts till för Wikbacken för att säkerställa kvalitet och samhörighet i hela området.
Wikbacken kommer karakteriseras av mörka, svarta alternativt svartbruna matta fasadfärger baserade på tjära eller naturliga slamfärger. För fönster finns två tydliga färgskalor som antingen kan användas enskilt eller gemensamt - engelskt rött och guldockra. Foder och vindskivor blir distinkta med samma kulör som fasaden vilket lyfter fram fönster och dörrar. Därtill finns ett för Wikbacken särskilt framtaget arkitektoniskt element med en utskjutande nockbalk. Den krönts dessutom av en unik vindflöjel.
Med fokus på detaljerna
Forsgrens Timmerhus har tillverkat arkitektritade timmerhus sedan 1954. Det var Forsgrens som uppfann den unika värmetimmerkonstruktionen och det är Forsgrens som har satt standarden för timmerhus under mer än 60 år. Hög kvalitet och hantverkartradition kombinerat med funktion och design är något som gör Forsgrens unika.
Den moderna teknologin med värmetimmer ger bra energivärden som överträffar fulltimmerhus och som närmast kan jämföras med en modern villa. God isolering ger en inomhusmiljö med mindre drag, minimerar ljud utifrån samt håller huset mycket svalare när det är riktigt varmt ute under sommaren.
Björnberget – Genuina fjällboenden med hjärtat i fjällupplevelsen
Förälskelsen i byn, fjället och atmosfären lade för mer än 30 år sedan grunden till familjeföretaget Björnberget Åre. Vi startade med syfte att erbjuda fler familjer ett långsiktigt fjällboende där man skulle kunna njuta av natur och upplevelser i generationer.
Visionen är att skapa helt nya områden från skogsmark till färdiga bostäder för att kunna utveckla en genomtänkt och gemytlig plats anpassad för att få ut det mesta av fjällupplevelsen. Vi vill utveckla områden och bygga fastigheter som både vi och våra barnbarn kan vara stolta över och trivas i. Därför lägger vi stor vikt vid att skapa områden och byggnader med arkitektonisk harmoni utifrån tradition och natur samt att utveckla byggnader med kvalitet och långsiktighet i åtanke. Därtill har extra omtanke har lagts på att skapa områden som både är estetiskt tilltalande och som passar aktiva personers behov.