Skip to main content

Åre året om – fjällets åtta årstider

Varje årstid har sin charm i Åre och allt fler upptäcker att Åre är en fantastisk plats året om. Björnberget Åre har inspirerats av den gamla samiska kulturen där man delar upp året i åtta årstider istället för fyra. Vi är beroende av växlingarna i klimatet med väder och vind, som blir så påtagligt och speciellt i de vilda fjälltrakterna. Idag är det är lika mycket folk i Åre på sommaren som under sportlovsveckorna. Alla årstider erbjuder unika upplevelser på fjället och i byn. I Åre Sadeln har du under vintern skidbacken och längdspåren utan för dörren men även under barmarkssäsongen kan du njuta av fjällen direkt runt knuten. Vandringsleder går rakt i genom området och det finns otaliga utflykter du kan göra så väl till fots som på cykel. Låt dig inspireras nedan kring ett axplock av Åredalens alla aktiviteter. För mer information besök www.aresweden.com

Årstid 1: Vårvinter i mars/april

Vårvintern är magisk i Åre. Solen värmer samtidigt som snön ligger kvar. Det är en perfekt årstid för att gå på tur. Packa ner en god picknick, ett varmt renskinn och dra ut på fjället. Det finns mängder med leder runt om Årefjällen. Följ ledstjärnorna och utforska vidderna.

Årstid 2: Våren i april/maj

Ridning – det finns flera ridmöjligheter i Åre. Rid ut på fjället och upptäck försommaren från hästryggen. Det finns ridturer som passar alla - ung, gammal, nybörjare, van ryttare eller rörelsehindrad.

Skärmflygning – Det finns tandemskärmflyg året om men under vårens soliga dagar är det extra härligt att glida upp i skyn och skåda ut över fjällvärlden.

Årstid 3: Försommaren i juni

Cykling – sommartid öppnas Åre Bike Park som håller klass att benämnas som Sveriges största och ett av Europas bästa ställen för downhill-cykling. Nu satsas det även stort på cykelleder runt berget som gör det möjligt att cykla vackra cross-countryturer på fjället.

Årstid 4: Sommaren i juni/juli

Vandring – njut av friheten på fjället. Det finns gott om rösade vandringsleder i alla svårighetsgrader. Vandra upp på Totthummeln, upp på Åreskutan eller varför inte bort till Bjelkes gruva som ligger högt upp på skutans baksida.

Det är lätt att glömma mängden av aktiviteter som finns här under sommaren t.ex. kan man testa grottkrypning i kvarnbäckslabyrinten med 350-400 meter långa grottor. Eller varför inte testa klättring eller zipline? För den mindre äventyrslystne finns golf, paddling, fågelskådning och viltskådning.

Årstid 5: Sensommaren i augusti

Njut av vad naturen har att erbjuda! Plocka svamp och hjortron i skogen och på fjället. Om du känner dig osäker finns det även kurser i svampplockning som både ger dig kunskaperna och visar dig några bra smultronställen i Björnen-området.

Terränglöpning eller trail running har blivit allt mer populärt. Testa att springa upp och ner för skutans berg och dalar. Det finns leder i olika svårighetsgrader och man behöver förstås inte springa hela tiden…

Årstid 6: Hösten i september/oktober

I september äger Åre höstmarknad rum som är en färgsprakande folkfest. Byn fylls av besökare och allehanda stånd. Höjdpunkten är fårvallningen rakt igenom Åre torg.

Hösten är förstås även högsäsong för jakten.

Årstid 7: Förvintern i november/december

Skridskoåkning – isen lägger sig först på tjärnarna på skutan. Vandra upp och ta med skridskorna för unik åkning på klar is.

Skoteråkning – så fort snön kommit kan man ge sig ut med skotern. Ta en guidad tur och upptäck områdena bortom Åre. Stanna för grillning och värmande varm choklad och njut av vidderna.

Årstid 8: Vintern i december till mars

Alpin skidåkning – i Åre Sadeln bor du i praktiken i skidsystemet. Välj bland Björnens barnvänliga backar, Sadelexpressens härliga carvingnedfarter eller ta liften över till resten av Åreskutans skidsystem. Här finns något för alla! Varför inte dra ut på ett äventyr och åka ner på skutans baksida hela vägen till Huså för att äta lunch på restaurangen som finns där? Därifrån kan man sedan tolka tillbaka till Åre.

Längdskidåkning – i Björnen, bakom Åre Sadeln, erbjuds både välpreparerade längdspår i skogen för dagar när vinden viner och fantastiska fjällturer längs markerade leder.